
men har også økonomiske interesser som kan påvirke dette synet
http://anitahusevaag.com/2011/01/parabener-i-kosmetikk-hva-hvordan-og-hvorfor/
Det er lenge siden parabener (PABA = Para Amino Benzoe Acid - brukt som konserveringsmidler i kosmetiske preparater) kom i søkelyset i sammenheng med utvikling av hudkreft. Men også brystkreft er koblet til parabener. Det har vært postulert at bruk av kremer og deodoranter, evt. kombinert med barbering i armhulene kunne være med i utviklingen av brystkreft, ikke minst fordi parabener har en østrogenlignende effekt.
I dag har jeg klikket litt rundt, og velger å referere til Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Paraben) og en dansk forening for astma og allergi (http://dinhverdag.astma-allergi.dk/deklarationer/forbruger/parabener/brystkraeft?doAsUserId=gPHHAwt0+ko%253D) som kilder. Her er et sammendrag:
En litteraturgjennomgang i 2005 konkluderte med at det er biologisk usannsynlig at parabener kan øke risikoen for et østrogen-mediert endepunkt, som bryskreft, og at "worst-case" daglig eksponering representerer betydelig lavere risiko enn eksponeringen man får for naturlig forekommende endokrint aktive kjemikalier via maten (slik som planteøstrogenet daidzein). Den amerikanske kreftforeningen har også konkludert med at det er utilstrekkelig vitenskapelig bevis for å støtte påstanden at bruk av kosmetikk som antiperspiranter (deodoranter) øker risikoen for utvikling av brystkreft.
Dokumentasjonen fra 2005 er altså utilstrekkelig til å konkludere med årsakssammenheng med tumorutvikling, men man kan heller ikke konkludere med at parabener er trygge.
En gjennomgang av 59 publikasjoner i 2008 ble gjort for å besvare spørsmål som:
Finnes det argumenter som støtter en potensiell link mellom bruk av deodoranter/antiperspiranter og brystkreft?
Kan deodoranter/antiperspiranter ha effekt mht.risiko for brystkreft?
De fant ingen vitenskapelige holdepunkter som støtter hypotesen om en link mellom bruk av deodoranter/antiperspiranter og brystkreft.
Dyrestudier har vist at parabener har svak østrogeaktivitet. Effekt av et av PABA'ene (butylparaben) ble fastslått til å være omtrent 100.000 ganger svakere enn øtradiol, og ble kun vist ved en dose som var omtrent 25.000 ganger høyere enn det som typisk brukes i kosmetikk.
Basert på dette, er ikke jeg særlig bekymret for PABA i kosmetikk.